W gorące dni najlepiej przyswajalne są chłodne napoje, a nawet wręcz zimne. Dają one wrażenie orzeźwienia, schładzają przyjemnie organizm. Co jednak wówczas z ulubionymi napojami Polaków, takimi jak chociażby kawa? Czy można zaserwować ją w innej wersji niż świeżo zaparzonej wrzątkiem? Zdecydowanie tak. Takim rodzajem kawy jest kawa mrożona, którą można przygotować na kilka sposobów.

Jak przygotowuje się kawę mrożoną?

Przygotowywanie kawy warto rozpocząć od szklanek. To właśnie one najszybciej się rozgrzewają, dlatego dobrze jest je schłodzić w zamrażarce. Wówczas wlany do nich napój będzie jeszcze chłodniejszy. Następnie należy przejść do zaparzenia kawy. Jeśli lubimy wersję słodką, to na tym etapie można ją posłodzić. Później natomiast również może zostać ona schłodzona w garnku z zimną wodą lub też po prostu odstawić ją do wystudzenia.

Aby przygotować mrożoną kawę, niezbędny będzie blender, najlepiej posiadający funkcję kruszenia lodu. Następnie trzeba do lodu dodać mleko, około 100 ml i wlać kawę. Wiele osób dodaje do mrożonej kawy również gałkę swoich ulubionych lodów. Jeśli chcemy aby znalazły się one w naszej kawie, właśnie w tym momencie można dodać je do blendera. Warto pamiętać jednak o tym, aby lody miały dość neutralny smak, który mimo wszystko nie zaburzy aromatu kawy. Najlepiej by były one śmietankowe, ewentualnie waniliowe.

Taką kawę po zblendowaniu można od razu wlewać do zmrożonych wcześniej szklanek. Na jej powierzchni pojawi się przyjemna piana, dlatego też najlepiej jest wypić ją od razu. Oczywiście opcji podawania takiej kawy jest naprawdę wiele. Można dodatkowo na wierzchu dodać bitą śmietanę, wsypać trochę brązowego cukru, dodać kilka kostek lodu itp. Dużo zależy też od naszych indywidualnych preferencji. Im więcej dodatków, tym kawa będzie słodsza i bardziej deserowa. Im mniej, tym bardziej oryginalny smak.

Więcej wskazówek i przepisów jest w artykule: Przepis na domowe frappe

Kawa dobrej jakości – czyli jaka?

W przepisie na kawę mrożoną, podstawę zawsze będzie stanowić mimo wszystko tylko i wyłącznie kawa. Jaką zatem warto kupować? Jakie rodzaje kawy powinny zwracać naszą uwagę? Bardzo dobrej jakości kawami, są wszelkie kawy ziarniste. By móc jednak cieszyć się ich smakiem oraz aromatem, trzeba posiadać albo ekspres do kawy z funkcją mielenia ziaren bądź też młynek. Warto jednak poświęcić nieco więcej czasu na obrobienie ziaren, ponieważ są one wówczas zdecydowanie bardziej aromatyczne, a kawa jest bardziej intensywna w swoim smaku.

Kawa mielona również jest dobrym wyborem, ponieważ jest ona pakowana w sposób hermetyczny. Dobrze sprawdzi się szczególnie w przypadku osób, które nie traktują parzenia kawy jako rytuału. tylko zależy im na czasie. Jeśli natomiast zależy nam na kawie jak z kawiarni, wówczas dobrym rozwiązaniem będzie zakup profesjonalnego ekspresu. Jest to spory wydatek, ale w takim urządzeniu można przygotować bardzo różnorodne rodzaje kawy. Do ekspresów przeznaczona jest kawa w kapsułkach. W przypadku przygotowywania samodzielnie kawy mrożonej, najlepiej jest użyć mielonej, którą można zakupić między innymi w sklepie: https://sklep.qcs.pl/pol_m_Kawa-151.html.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)